Történelem

Miért nem születik az alvó  kis falukban itt Háromszéken is egy Cimbi?

Csermák Zoltán és Váradi Levente szerzőpáros Bölcsőnk a jövő című könyve jutott el hozzám. Az előszóból megtudjuk, hogy a kötet a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület „Közelítés” című programjának fontos állomása. Megalakulásakor célul tűzte ki: a művészet értékfeltáró közvetítés örökítő szerepének megismertetését és támogatását az anyaországban a Kárpát-medencében a diaszpórában élő magyarság körében. A könyvet olvasva érezhető az erdélyi néphagyományokat ismerő és tisztelő Csermák Zoltán határtalan szeretete a művészet és őseink hagyatéka iránt. A budapesti Hagyományok Házának a sajtósa, akiről elmondhatjuk, hogy az intézet az egyik legjobb embert találta meg a célra, a Kárpát-medence magyar kultúrájának és magyar nyelvű sajtójának széleskörű ismerője.

„Árva Bethlen Katát látogattam volna meg”

Bonyhán „árva” Bethlen Kata szülőházát látogattuk meg, helyesebben fogalmazva meglátogattuk, rá is találtunk a nemrég felújított kastélyra, amelyet nagy pompával és mintegy ötezres tömeg és a fontos politikusok, egyházi elöljárók és érdeklődők jelenlétében adtak használatba. Miután háromszáz kilométert utaztunk zárt kapu fogadott az avató ünnepség másnapján. Gondolom a cím furán hat, ha nem is a korabeli hangulattal találkozik az ember de biztos van a falakban  valami megfoghatatlan kiáramló erő még 300 év után is.

Dél-Tirol, Korzika – Székelyföld?

Ideges a román politikai elit. A nagy példakép és patrónus, a homogenizáló, egységes francia nemzetállam elnöke, tudomásul véve, hogy létezik más nép és nyelv is az országon belül, autonómiát ígért Korzikának. A székely önrendelkezésért harcolók óvatosan derűlátók.

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum 2023. október 26-án, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes eseményen nyitja meg újra a nagyközönség előtt az intézmény korszerűsített, Kós Károly által tervezett főépületét és az azt övező dendrológiai parkot. 

A mesterséges intelligencia újabb ipari forradalom, avagy az emberi civilizáció vége?

Yuval Noah Harari történész, filozófus és a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatója szerint a mesterséges intelligencia feltörte az emberi civilizáció operációs rendszerét (economist.com)

Eddig ezek a  fizikai eszközöket kihelyetesítő gépektől féltek vagy eszközöktől melyek  az emberek megölésére, rabszolgává tételére vagy leváltására szolgáltak. Az elmúlt néhány évben azonban új eszköz a mesterséges intelligenciajelent meg jelentek meg, amelyek egészen más szempontból veszélyeztetik az emberi civilizáció túlélését.

Nemzetközi címerakadémikus Erdélyből

A Nemzetközi Címertani Akadémia teljes jogú tagjává választották dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökét, aki 2017 óta levelező tagja volt az Akadémiának. Ő az első erdélyi tagja az 1949-ben Párizsban alakult, 1965 óta genfi székhellyel működő nemzetközi intézménynek.

Beszélgettem a Mesterséges Intelligenciával. A kényelmetlen kérdésnél elküldött…

Minap olvastam, hogy a Brit kutatókból álló csoport elkészített egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, milyen ideológia felé húz az OpenAI ChatGPT alkalmazása. Az eredmény pedig az lett, hogy a mesterséges intelligencia liberális előítéletekkel rendelkezik. (Írja a washingtonpost.com). Gondoltam kipróbálom, nem először. Igazat kell adjak a felvetésnek. Nem csak liberális, hanem csupán a nyugati szellemiséget követve válaszol a kérdésekre. Az általa kényelmetlennek megítélt témákra kitérő válaszokat generál. Ha pedig forszírozza valaki a témát egyszerűen kijelenti, hogy a szavak sértik a jóérzés határát. Többször is próbáltam provokálni, mindig ugyan az volt a válasz.

Kapcsolat

Szek-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely
42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: +40 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Sebesség

Vállalkozó Speedmeter.hu