Tavaszi kézműves képzés

Egy kárpátaljai kurzus tapasztalatai

A beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház adott otthont március 22-23-án a Tavaszi kézműves képzésnek. A tanfolyamot a Hagyományok Háza Hálózat-Kárpátalja szervezte és támogatta. A két nap tapasztalatait Kocsis-Pintér Borbála faragótakács-pedagógus, népi szőnyegszövő foglalja össze.

Új dimenziók a zenetanulásban (Digitalizáció és innováció a népzenében)

A Hagyományok Háza új fejlesztéseivel rámutatott, hogy a népzene oktatásában is elengedhetetlen a digitalizáció. Az intézmény a napokban tette közzé online felületeit, fejlesztéseit, amelyek megkönnyítik a zenészek, népzene oktatók és a zenetanulás iránt érdeklődők fejlődését, munkáját, tanulását. Az elkészült platformok kapcsán témanapot tartottak Digitalizáció és innováció a népzene területén címmel hazai és külföldi szakemberek számára.

Tojásfestőkről, tojásokról húsvét előtt

Kiállítások és konferencia az „ékes hímesek” jegyében
Zentán népes közönség előtt nyitották meg március 25-én a Míves húsvéti tojások kiállítást. Budapesten, a Hagyományok Házában még látogatható a Hímeseknek tulipán kertje kiállítás, ami április 13-án egy szakmai konferenciával zárul.

Felvidéki értéktár

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia évértékelése

Az éves beszámolók sorát a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia beszámolója zárja. A szervezet palettáján szakmai találkozók, képzések, tömegeket megmozgató események szerepelnek. A legfontosabbakat az alábbi összefoglaló veszi számba.

Iván Viripajev - Részegek (a kézdivásárhelyi színpadom)

Rég nem éreztem, hogy egy előadás elején jegyet veszek és beülök a nézőtérre és ennyire kitoltak velem. Az első percben a nyugalmat sugároz a  luftballon tenger, ami be van szorítva egy dobozba a nézőtér közepén. A fekete tengerből kikandikáló lábak és fejek számomra felkavaró volt. A látvány nem azt sugallta, amit az ugyancsak Viripajev Illúziók darabja,  a kettősséget, ami benne él az emberben, és csak a halál előtti pillanatban van bátorsága az igazságot  bevallani. Amikor eldöntöttem, hogy megnézem a darabot, - miután az Illúziók kapcsán már igyekeztem róla minél többet megtudni -  elolvastam a darabot. 

A Magyar Állami Népi Együttes fellépésére megmozdult az egész falu

Elindult a Petőfi Kulturális Program keretében az Együttes országos méretű, kistérségi turnéja

Több éve nem látott ekkora érdeklődést a közönség részéről Pápateszér apró művelődési háza, szó szerint megmozdult az egész falu, sőt még a környező településekről is jöttek az érdeklődők, hogy élőben láthassák a Magyar Állami Népi Együttes produkcióját 2024. január 27-én.

Közkinccsé tenni értékeinket

A Hagyományok Háza első Szakmai Nyílt Napja
A Hagyományok Háza március 19-én rendezte első Szakmai Nyílt Napját. A hagyományteremtő céllal megrendezett szimpózium résztvevői betekintést nyerhettek az intézmény tevékenységeibe, eredményeibe, az elmúlt évek változásaiba, és megismerhették az új arculatát is. A jeles napra a Kárpát-medence minden részéből érkeztek résztvevők.

Kapcsolat

Szek-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely
42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: +40 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Sebesség

Vállalkozó Speedmeter.hu