Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Április 6., csütörtök

09.00 -17.30 Kőrösi Csoma Sándor – Kötődések – Tudományos konferencia, megnyitó (Kovászna, Őzike szálloda konferenciaterme)

Read more: Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Osonó évértékelő- 2016 számokban

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2016-ban 168 kulturális- oktatási- szociális és közösségi eseményt hozott létre és 86.476 lejből gazdálkodott. Ennek az összegnek a háromnegyedét a külföldi pályázati forrásokból elnyert összegek, valamint a határon túl tartott előadások utáni bevétel képezi, közel 20 százalékát az országban tartott előadások utáni bevétel teszi ki és csupán 5 százaléka a hazai pályázatokból nyert támogatás. A társulat tavaly helyi támogatást nem kapott, Sepsiszentgyörgyön nincs székhelye, illetve raktára és irodája sincs, így októbertől a projektek zömét Budapestre költöztette át.

Read more: Osonó évértékelő- 2016 számokban

Fontos a tévhitek eloszlatása

A magyar kereszténység kezdeteire vonatkozó ismeretanyagra tehettek szert mindazok, akik tavaly, Baróton a III. alkalommal megrendezett Magyar Örökség Táborban részt vettek dr. Darkó Jenő A görög szertartásúak története Magyarországon (1000–1792) című könyvének bemutatóján.

Read more: Fontos a tévhitek eloszlatása

1847. január 16. Mikszáth Kálmán születése

„Egy írót kitüntetni nem lehet sem diadalkapuval, sem koszorúkkal, úgy mint azzal, ha őt műveiben megismerik: ez a legnagyobb jutalma.
(Mikszáth Kálmán)

1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író-publicista, a dualizmus kritikai realista irányzatának egyik legjelentősebb képviselője, aki többek között a Beszterce ostroma, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A jó palócok és a Tót atyafiak című regényekkel, illetve novelláskötetekkel szerzett legendás nevet.

Read more: 1847. január 16. Mikszáth Kálmán születése

Művészek az autonómiáról

Az önrendelkezés eszméjét népszerűsítik 

Székelyföld autonómiájának napján, vasárnap nyílt meg az Alkalmazott autonómia címet viselő, elektronikus küldeményművészeti tárlat a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvény szervezője az Etna Alapítvány és Sántha Imre ref. lelkipásztor, kurátora dr. Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, méltatója pedig Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész volt.

Read more: Művészek az autonómiáról
2017  www.szekhelyek.ro   globbers joomla templates