Határok nélkül a Kárpát-medencében 4. 3.

2017. április 3. – Kossuth Rádió

Határok nélkül

  A székelyföldi románok szerint Románia teljesítette a Gyulafehérvári Nyilatkozat ígéreteit

A székelyföldi románok szerint Románia teljesítette az 1918. december elsején Gyulafehérváron elfogadott Nyilatkozat nagylelkű ígéreteit, és azt is megüzenték a magyaroknak, hogy soha nem fogadják el az úgynevezett Székelyföld területi autonómiáját.

Szombaton Székelyudvarhelyen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma közgyűlésének résztvevői - a romániai magyar pártoknak és civil szervezeteknek címzett, az interetnikus kapcsolatok normalizálására vonatkozó határozatot fogadtak el.

 

Európa Tanács szakértőit tájékoztatta az RMDSZ

Az RMDSZ a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény sajátos romániai alkalmazásáról tájékoztatta az Európa Tanács szakértői küldöttségét ma délelőtt Kolozsváron. Az erdélyi magyar civilek véleményét is meghallgatták az Európa Tanács szakértői.

 

Nem lehetne külön közigazgatási régiókba tagolni Székelyföldet, ha európai törvény lesz a Minority SafePack-ből

Nem lehetne külön közigazgatási régiókba tagolni Székelyföldet, ha európai törvény lesz az RMDSZ javaslatára , az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN által kezdeményezett Minority SafePack-ből, amit az  Európai Bizottság részben bejegyezett. A regisztrált kilenc pontból Navracsics Tibor uniós biztos javaslatára, utolsó percben került vissza a javaslatcsomagba az, amely szavatolná az etnikai arányokat.

 

Alekszandar Vucsity lett Szerbia új államfője

Szerbiai elnökválasztáson Alekszandar Vucsity hivatalban lévő kormányfő az első fordulóban abszolút többséget szerzett. Egyedül több szavazatot kapott, mind a többi tíz jelölt együttvéve. A kormánypárttal koalícióban lévő Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Pásztor István nyilatkozott.

 

Nyolc megye pedagógusai találkoztak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége rendezvényén

Azok a térségek, amelyekben a magyar oktatás egyetlen nagyobb magyar intézmény köré szerveződik - azok az egy iskolás szórványmegyék. Ezek képviselői találkoztak a hétvégén Temesváron, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében. Nyolc megye pedagógusai, iskolaigazgatói, és tanfelügyelői a Bartók Béla líceumban a sajátos gondokról tanácskoztak.

 

A délvidéki magyar oktatás problémái

Temesváron a szórvány oktatási gondjairól tanácskoztak, míg délvidéken a tömbmagyarság is oktatási - leginkább iskoláztatási problémákkal küzd. Középtávon gondot okozhat a magyar iskola hálózatnak is az elvándorlás, de szerencsére vannak már olyanok is, akik hazatérnek - mondja Kávai Szabolcs, a magyarkanizsai községi tanács oktatási megbízottja.

 

Kárpátalján a magyar nyelvnek ázsiója van

Magyar óvodai csoportot nyitottak az ungvári magyar főkonzulátus támogatásával egy ungvári ukrán óvodában. Magyar és ukrán családok is kérték a magyar csoport indítását, mivel  szeretnék, ha  gyermeküket magyarul tanulna. A konzulátus a  csoportos szobák felújítását és berendezését vállalta.

2017  www.szekhelyek.ro   globbers joomla templates