erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nemzeti sajtófigyelő 4. 4.

Orbán levélben gratulált Vučićnak

 – Kormany.hu, Magyar Idők, Híradó.hu, Vajdaság.ma, Pannon RTV, HVG.hu

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vučićnak a szerbiai elnökválasztáson elért magabiztos győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy az eddigi, jelentős eredményeket hozó stratégiai kapcsolataink a jövőben is az elmúlt években tapasztalt ütemben fejlődhetnek tovább.

Meggyőződésem, hogy a tegnapi kimagasló eredmény kormányfőként végzett munkájának egyértelmű elismerése – fogalmazott Orbán. Az Ön vezetése alatt Szerbia a regionális stabilitás meghatározó szereplőjévé vált, és jelentős lépéseket tett az európai uniós tagság megszerzése felé, amelyhez hazánk továbbra is biztosítja a folyamatos politikai és szakmai támogatást – írta Orbán Viktor.

 

Pásztor István: Vucic győzelmével tovább javul a vajdasági magyarok helyzete

– MTI, Magyar Idők, Origo.hu, Vajma.info, PannonRTV, Propeller.hu, Új Szó, Gondola.hu, Hírek.sk, Magyar Demokrata, Magyar Nemzet

Aleksandar Vucic győzelmével tovább javulhat a vajdasági magyarok helyzete - adott hangot bizakodásának Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a szabadkai Pannon RTV-ben a vasárnapi szerb elnökválasztás eredményét értékelve. A kormánykoalíció részeként a VMSZ Aleksandar Vucicot támogatta a kampány során. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke úgy vélekedett, hogy az (elmúlt években szerb miniszterelnökként tevékenykedő) új elnök személye biztosíthatja a zökkenőmentességet a magyar-szerb kapcsolatokban, hiszen az utóbbi néhány évben ez a viszony jelentősen javult, és várhatóan ez folytatódni fog.

 

ET-szakértőket tájékoztatott az RMDSZ Kolozsváron a magyarság panaszairól

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

Az RMDSZ a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor vállalt romániai kötelezettségek folyamatos megsértéséről tájékoztatta Kolozsváron az Európa Tanács (ET) szakértői küldöttségét. Amint a szövetség hírlevelében közölte: a keretegyezmény négytagú szakértői bizottsága hétfőn találkozott az RMDSZ ügyvezető elnökével és a szövetség szakpolitikusaival, akik fenntartották és kiegészítették a szövetség tavaly benyújtott árnyékjelentésének a megállapításait. Az árnyékjelentés a román kormány két és fél év késéssel tavaly márciusban benyújtott jelentésére reflektál. „Országunk következetesen ideális képet fest a kisebbségek itthoni helyzetéről, de nem veszi komolyan sem saját törvényeit, sem a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit” – idézte a hírlevél Porcsalmi Bálintot, a szövetség ügyvezető elnökét, aki azt is kijelentette: a román kormány jelentése „sok pontatlanságot és ferdítést tartalmaz, és hamis képet sugall” a kisebbségi jogok betartásáról.

 

Erdély

 

Civil jogvédők is felvilágosították az ET-szakértőket Kolozsváron

– Krónika, MTI, maszol.ro, transindex.ro

Évtizede „kipipált” jogok megsértéséről tájékoztatták erdélyi magyar civil jogvédők az Európa Tanács (ET) szakértőit, akik a kisebbségvédelmi keretegyezmény ratifikálásakor tett romániai vállalások tiszteletben tartásáról tájékozódtak Kolozsváron. A civil jogvédők és az ET-szakértők hétfői megbeszéléséről Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) elnöke, Bethlendi András, az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) vezetője, valamint Toró Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szakértője számolt be egy hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón. A CEMO és az AGFI, valamint az EMNT és az SZNT is árnyékjelentést nyújtott be a keretegyezménnyel kapcsolatos román kormányjelentéshez.

 

Új miniszterelnök-helyettest nevezett ki Klaus Iohannis román államfő

– MTI, Magyar Idők, Figyel.hu, Biharinaplo.ro

Gratiela Gavrilescu személyében új környezetvédelmi minisztert és kormányfőhelyettest nevezett ki hétfőn Klaus Iohannis román államfő, miután felmentette a tisztségeket eddig betöltő Daniel Constantint. Constantin leváltását Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnök kérte az elnöktől, mivel a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE megvonta támogatását a párt társelnöki tisztségét betöltő politikustól. Gavrilescu eddig is tagja volt a Grindeanu-kabinetnek a parlamenti kapcsolatokért felelős miniszteri poszton.

 

Összefogtak a székely nagycsaládosok

 – Erdély Ma, Háromszék

Január folyamán nyerte el a jogi személyiséget a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, első nyilvános bemutatkozásukra szombaton a kovásznai művelődési ház nagytermében került sor. Kilenc család közel negyven tagja vett részt a rendezvényen, ahol az egyesületet érintő kérdések megtárgyalása mellett Bodó-Czerék Erika meseterapeuta tartott foglalkozást A mesékben minden benne van… címmel.

 

Úgy néz ki, bele kell nyugodniuk a brassaisoknak, hogy nem indul elméleti 9. osztályuk

– maszol.ro, Krónika

Nem változtatta meg a Kolozs megyei tanfelügyelőség a korábbi döntését, miszerint jövő tanévtől az elméleti 9. osztályáról le kell mondania a Brassai Sámuel Elméleti Líceumnak - tájékoztatott Török Zoltán. A főtanfelügyelő-helyettes elmondta, a vezetőtanács pénteken ült össze, hogy az oktatási minisztérium kérésére döntsenek az ügyben.

 Erdély

Bíróságon próbálja megakadályozni a néppárt az iskola-összevonást

– szekelyhon.ro, Krónika

Bíróságon kérte az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezete, hogy érvénytelenítsék a sepsiszentgyörgyi Kós Károly-iskola önállóságának megszűnéséről szóló két tanácshatározatot. Bálint József, a néppárt önkormányzati képviselője hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a határozatok érvényességének felfüggesztését kérték a per idejére, hiszen egy-két év múlva hiába hoznak kedvező ítéletet, ha addig a tanintézet elveszíti az önállóságát.

 

Verestóy Attila a második leggazdagabb politikus Romániában

 – szekelyhon.ro

Tizenötödik alkalommal hozta nyilvánosságra Románia leggazdagabb személyeinek névsorát a Capital nevű gazdasági lap. A 2016-os adatok szerint Hargita megyéből egyedüliként Verestóy Attila szerepel a listán. Verestóy a második leggazdagabb politikus Romániában, csupán a lista 34. helyén szereplő, 130-132 millió eurós vagyonnal rendelkező Sebastian Ghiță előzi meg.

 

Tanasă szerint változni fog a helyzet Hargita és Kovászna megyében

– szekelyhon.ro

A Hargita, Kovászna és Maros megyei románok képviselőinek hétvégi székelyudvarhelyi találkozóján a különböző szónokok főként az autonómiatörekvések ellen érveltek, illetve a Hargita és Kovászna megyei településeken meghozott, majd a törvényszéken érvénytelenített önkormányzati autonómiapárti határozatokról értekeztek, nem utolsósorban pedig a székelyföldi román közösségek elnyomásának kérdéséről és a közösség nehézségeiről tárgyaltak.

 

Kisebbségi jogvédelem és román hazugságkampány

 – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „az Európai Unióban élő kisebbségek jogainak uniós szintű szavatolását szorgalmazó Minority SafePack című polgári kezdeményezés európai bizottsági bejegyzése nyomán tapasztalt, obligát RMDSZ-önfényezésen túllépve objektíven is megállapítható, hogy a dokumentum bejegyzése valóban jelentős lépés lehet az őshonos kisebbségi közösségek helyzetének megnyugtató rendezése felé”.

 

Felvidék

 

Tűzzük ki gyermekünknek a magyar iskolát!

– bumm.sk, hirek.sk

Hivatalosan április 1-jén, szombaton indult a beiratkozási időszak, gyakorlatilag azonban hétfőtől rendezhetnek beíratásokat az iskolák. Az iskolaválasztásra döntő hatással van a család, a barátok és a lakhely, azaz a közösség, ezért ösztönöz a Via Nova Beiratkozási Körútja a személyes meggyőzésre. A magyar gyerekek számára ugyanis a magyar iskola jelenti a legjobb választást, mert ott teljesedhetnek ki legjobban a képességeik.

 

Felvidék

 

A 2016-os év legkiválóbb pedagógusait jutalmazták Komáromban

– hirek.sk

A pedagógusnapot követő első hétfőn az előző év legjobb helyi pedagógusainak a megjutalmazására került sor a Tiszti Pavilon dísztermében. Az április harmadikai ünnepségen összesen 4 magyar és szlovák óvónő, továbbá 12 alapiskolai tanító, valamint a művészeti alapiskola és a városi szabadidőközpont 1-1 pedagógusa részesült a városvezetőség megtiszteltetésében.

 

A hazai magyar fiatalok közel fele szívesen elmenne szülőföldjéről

 – hirek.sk

Magyarország határain kívül, a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok körében végzett reprezentatív kutatás eredményeiről számoltak be a Rovás Akadémián Kassán. A feltáró felmérés mindenre kiterjedő képet kíván adni a 15 és 29 év közötti magyar fiatalok életéről. Hasonló feltáró, átfogó felmérés 2001 óta nem valósult meg a külhoni magyar fiatalokról. A felmérést a Mathias Corvinus Kollégium megbízásából az MTA Kisebbségkutató Intézete bonyolította le. A 2001-es felméréssel is összevetve vizsgálták a migrációs hajlandóságot, a magyar állampolgárságért való folyamodást, a fiatalok anyagi helyzetét vagy a munkahellyel kapcsolatos elképzeléseiket.

 

Közös online tér a felvidéki magyar vállalkozásoknak

 – Új Szó

Március elején elindult a Szolgáltatás.sk portál, a felvidéki magyar vállalkozásokat összefogó első online katalógus. Célja, hogy olyan, eddig még nem létező ingyenes adatbázist hozzon létre, ahol a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozók bemutathatják szolgáltatásaikat, jövőbeni vevőik pedig mindössze pár kattintással válogathatnak ezek között.

 

Kisebbségvédelem és kapcsolatépítés európai szinten – Az MKP a Néppárt kongresszusán

– Körkép

Március 29.-30. között Máltán tartotta kongresszusát az Európai Néppárt. Az MKP küldöttségét Menyhárt József elnök, Őry Péter OT-elnök, Csáky Pál EP-képviselő, Kőrösi Ildikó alelnök, Horony Ákos jogi szakértő és Lancz Attila EP-asszisztens alkották. A Körképnek a pártelnök elmondta, hogy „az MKP pártként, a felvidéki magyarok pedig közösségként sem olyan nagy, hogy megengedessük magunknak azt a luxust, hogy a Néppártban meglévő kapcsolataink révén ne próbáljuk minél jobban érvényesíteni a közösségünk érdekeit. Ne feledjük, az európai pártszövetségek közül a Néppárt vállalta fel stratégiai célként a nemzeti kisebbségek védelmét, beleértve az uniós kisebbségvédelmi szabályrendszer létrehozását.”

elvidék

 Kikerült az első magyar vasúttábla

– Új Szó

Váratlanul, bejelentés nélkül szerelte fel múlt pénteken a Szlovák Vasúttársaság(ŽSR) az első magyar feliratú vasúti táblát a Tőketerebesi járásban fekvő Újhely vasútállomására. Így a több éven át húzódó vita után elkezdődött a vasúti kétnyelvűség Szlovákiában. Év végéig fokozatosan további 53 állomásra kerül még ki a magyar feliratú tábla, egyre pedig a ruszin.

Vajdaság

Áder János gratulált Aleksandar Vučić győzelméhez

– Magyar Szó

Levélben gratulált Áder János köztársasági elnök Aleksandar Vučić szerb kormányfő elnökválasztási győzelméhez. A magyar államfő kiemelte, hogy az elmúlt években közös erőfeszítéssel sikerült elmélyíteni a magyar-szerb együttműködést. Áder János levelében - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez - rámutatott: az együttműködésben fontos szerepet játszik a vajdasági magyar és a magyarországi szerb kisebbség, amely kapocs a két állam között. Az államfő hozzátette: örömmel látja, hogy mindkét részről alapvető feladatnak tekintik e közösségek biztonságának és jólétének segítését. Áder János őszinte szándékát fejezte ki, hogy a továbbiakban is mindent megtegyen a két nép történelmi megbékélésének kiteljesítéséért, a két nemzet közötti kötődések erősítéséért.

 

Részeredmények 95,27 szazalékos feldolgozottságnál

 – Pannon RTV

A Köztársasági Választási Bizottság legfrissebb adatai szerint a szavazatok 95,27 százalékos feldolgozottságánál az eredmények a következők: Aleksandar Vučić 55,04 százalékot ért el, Saša Janković 16,33 százalékot, Ljubiša Preletačević Beli, azaz Luka Maksimović 9,43 százalékot, Vuk Jeremić 5,65 százalékot, Vojislav Šešelj pedig 4,51 százalékot. Boško Obradović a szavazatok 2,29, Saša Radulović 1,41, míg Milan Stamatović 1,18 százalékát szerezte meg. Nenad Čanak jelenleg 1,13, Aleksandar Popović 1,05 és Miroslav Parović pedig 0,32 százalékon áll.

 

Zentán tartották a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlését

 – Pannon RTV

Zentán tartotta meg idei első közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság. Az összejövetelen számos olyan kérdés is napirendre került, amelyek meghatározhatják a magyar színházi élet jelenét és jövőjét is. A Magyar Teátrumi Társaságnak jelenleg két vajdasági magyar színház a tagja, az Újvidéki Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház. Az intézmények számára számos hozadéka van az együttműködésnek.

 

Kárpátalja

 

Magyar Levente államtitkár kárpátaljai tájékoztatói az Egán Ede gazdaságfejlesztési programról

– Kárpátaljalap.net

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára 2017. április 6–7-én az Ungvári, a Munkácsi és a Beregszászi járás településein helyi üzletembereknek, vállalkozóknak fórumokat és tájékoztatókat tart az Egán Ede gazdaságfejlesztési terv második szakaszának lehetőségeiről, különös tekintettel a megpályázható támogatások kategóriáira, valamint a kedvezményes hitelekre. A szakmai fórumok és tájékoztatók nyilvánosak.

 

Magyar óvodai csoport indult a főkonzulátus támogatásával Ungváron

 – MTI, Kárpátaljalap.net

Magyarország főkonzulátusának támogatásával magyar nyelvű csoportot indítottak hétfőn Ungváron, a város egyik legnagyobb gyermekintézményének számító Jalinka (Fenyőfácska) óvodában. Köszöntőbeszédében Buhajla József főkonzul örömtelinek nevezte, hogy a demográfiai viszonyok kedvező alakulásának köszönhetően Ungváron lehetővé vált egy 25 fős magyar nyelvű óvodai csoport létrehozása. Mint mondta, a Jalinka óvoda vezetője kereste meg mintegy fél éve az ungvári magyar főkonzulátust, hogy támogassa a magyar csoport indítását az addig ukrán-angol kétnyelvű óvodában, mert erre nagy a szülői igény.

 

Bevezetnék az állampolgárság kötelező bevallását a parlamentben

– Kárpátalja.ma

A Volja Narodu parlamenti képviselőcsoport amellett száll síkra, hogy a köztisztviselők elektronikus vagyonbevallásukban állampolgárságukat is feltüntessék – jelentette ki Jaroszlav Moszkalenko, a csoport képviselője a Legfelső Tanács egyeztetőtanácsának hétfői ülésén. „Ezen a héten meg kell vitatnunk az elnök törvénytervezetét az állampolgárság megváltoztatásához fűződő jog érvényesítéséről, amelyet az államfő sürgősnek minősített. Minden parlamenti erőnek megvan a saját álláspontja a kettős állampolgárság problémájáról, de ez nem ok az akadályoztatásra” – idézi a képviselőt a hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda.

 

Országos tantárgyi vetélkedőt tartottak magyar nyelvből és irodalomból

– Kárpátalja.ma

Harmadik alkalommal szerveztek ukrajnai országos tantárgyi vetélkedőt magyar nyelvből és irodalomból március 27–29. között Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézetben. A megnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Sterr Attila, a megyei oktatási főosztály vezetőhelyettese, Zékány Krisztina, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar filológiai tanszékének vezetője, egyben a zsűri elnöke, Nagy-Dajka Enikő, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) ungvári járási elnöke.

 

Őrvidék

 

Mindszenty József bíborosra emlékeztek

 - Volksgruppen

A csíkszeredai születésű, Bécsben élő brácsaművész, a csehországi Filharmonie Brno szólóbrácsása, Antal Sándor kamarakoncertjével emlékezett meg a Pázmáneum Mindszenty József bíboros születésének 125. évfordulójáról. Az eseményre Burgenlandból és Alsó-Ausztriából is érkeztek.

 

BMKE: nyelvtábor a Balatonon

 - Volksgruppen

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület idén is szervez nyári nyelvtábort diákok számára, melynek során lehetőségük lesz a magyar nyelv elsajátítására, a meglevő ismeretek felfrissítésére és gyakorlására. A tábor helyszíne a Balaton déli partján fekvő Siófok-Balatonszéplak lesz.

 

Diaszpóra

 

Magyar segítséggel épül emlékmű Ottawában

 – Magyar Idők

Magyarország kiemelt támogatásával épülhet fel Ottawa központjában a kommunizmus áldozatainak emlékparkja – közölte lapunkkal Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A kereszténydemokrata politikus elmondta: a kormány huszonötmillió forinttal, azaz több mint száztízezer kanadai dollárral járult hozzá a terv megvalósulásához. Erről Balog Zoltán, a humán­tárca vezetője a közelmúltban tájékoztatta Ludwik Klimkowskit, a szervező Tribute to Liberty alapítvány vezetőjét, és egy szimbolikus csekken átadta neki az összeget Budapesten.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog