erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Határok nélkül a Kárpát-medencében 4.2.

 Határok nélkül

2017. április 1. – Kossuth Rádió

 Szent László erényeinek az elsajátítása és követése legyen az a programunk, amely meghatározná jelenünket a jövőért - erre figyelmeztet Böcskei László római katolikus megyés püspök Nagyváradon

 

Sajtótájékoztatón ismertette a nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az önkormányzat a Szent László - Emlékév programkínálatát. A városalapító király szentté avatásának évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet számos kulturális esemény, zarándoklat, valamint lelkipásztori program tarkítja. A jubileumi esztendő egyik legnagyobb eseményének a május 14.-ei Zarándoklat ígérkezik. A rendezők legkevesebb 3000 résztvevőt várnak a körmenetre, amelynek útvonala ezúttal - a többi évtől eltérően - a Székesegyháztól a Várig tart. A Szent László Emlékév programjáról Böcskei László római katolikus megyés püspököt kérdezte a Határok nélkül munkatársa. 

,,Bibliámnak és lantomnak élek” - címmel megkezdődött  a Tompa Mihály emlékév programsorozata a lelkész-költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

,, Bibliámnak és lantomnak élek" - címmel rendezték meg Sárospatakon a Tompa Mihály emlékév ünnepélyes megnyitóját a lelkész-költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A koszorúzással, tudományos konferenciával és kiállítással egybekötött programon felvidéki vendégek is jelen voltak, hiszen Rimaszombat is magáénak vallja a költőt. Hanváról, a Gömöri Református Egyházmegye esperese, Nagy Ákos Róbert és felesége helyezte el a kegyelet virágait Tompa Mihály szobránál, az iskolakertben.

A szerencsére is fel kell készülni - vallja Grüner György műgyűjtő, akinek gyűjteményéből Pozsonyban nyílt kiállítás

A Kaliforniában élő Grüner György gyűjteményéből, modern és kortárs magyar képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás Pozsonyban a Danubiana Művészeti Múzeumban. A kiállítást támogatta és védnökséget vállalt felette a szlovák kulturális tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A megnyitó ünnepségen készült a Határok nélkül riporterének beszélgetése a gyűjtővel, Grüner Györggyel.

Délvidéken Szabadka és Újvidék mellett  Zenta  a vajdasági magyarok harmadik legjelentősebb kulturális központja

A most következő percekben jöjjenek velünk Délvidékre, ahol Szabadka és Újvidék mellett az utóbbi években Zenta vált a vajdasági magyarok harmadik legjelentősebb kulturális központjává. A Tisza parti város folyamatosan arra törekszik, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A településen így egyre több a tartományi szinten is jelentősnek számító művelődési program. Ezek többségét a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ szervezi.

Bánffy Miklós-díjat kapott a viski születésű, ma már Magyarországon élő Pál Lajos zenész, zenetanár

A viski születésű, ma már Magyarországon élő Pál Lajos zenész, zenetanár a kultúra érdekében,  művészeti, kulturális intézményben, illetve szervezetnél hosszabb időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Bánffy Miklós-díjat kapott. A nem csak Kárpátalján népszerű zenészről készült a Határok nélkül munkatársának összeállítása.

 

Határok nélkül

2017. április 2. – Kossuth Rádió

Jubileumi kiállítás nyílt Nagyváradon

Jubileumi kiállítás nyílt Nagyváradon a nemrég felújított várban. Oláh Tibor debreceni fotóművész az elmúlt 50 év munkáiból válogatott, és a szülővárosi közönség után most a nagyváradi látogatók is megtekinthetik Lélekjelenlét című kiállítását. A tárlat nem csak a két város testvérvárosi kapcsolatának köszönhető, hanem a művész az Euro Foto Art tagja is.

A Pozsonyi Magyar Intézetben tartott lapszámbemutatót az Irodalmi Szemle

Megújult külső, megújult szerkesztőség. Március 22-én a Pozsonyi Magyar Intézetben tartott lapszámbemutatót az Irodalmi Szemle, amelyen bemutatkoztak a szerkesztőség tagjai és az új elképzeléseket is ismertették. A folyóirat egyébként 1858 óta létezik és az elmúlt évtizedekben számos változáson esett át.

Komjáti Benedek-díjjal tüntették ki Iváncsik Attilát

Komjáti Benedek egyik első bibliafordítónk, munkájával az első lépéseket tette meg, amely a magyar nyelvű mű megalkotásáig, a vizsonyli Bibliáig vezetett. A róla elnevezett sajtódíjjal olyan újságírók munkáját ismerik el, akik munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a református egyház mindennapi életének bemutatásához, a keresztény eszmeiség népszerűsítéséhez.

Jótékonysági rendezvényt tartottak a budapesti unitárius egyházközség dísztermében

Kiállítással és könyvbemutatóval egybekötött jótékonysági rendezvényt tartottak a napokban a budapesti unitárius egyházközség dísztermében. Az est fénypontja, az Ember és Föld címet viselő kiállítás és az ebből készült gyönyörű album bemutatója volt, amelyhez Böjte Csaba testvér írt gondolatokat.

 

Kárpát Expressz

2017. április 1. – M1

Rendhagyó történelemóra Kárpátalján

Nemzeti színű karszalag és egy régi bőrönd – rendhagyó történelemórára igyekszik Tóth Péter Lóránd anyaországi versmondó a kárpátaljai Técső Hollósy Simon Középiskolájába. Ezúttal 1956 forradalmi hangulatát hozta el a helyi fiataloknak. Az előadások során minden szórványban élő ifjú megismerhette az 1956 forradalom mozzanatait.

A felvidéki Sárosfára látogatott a Kárpát Expressz stábja

Katonadalokat énekel a Cimbora népdalkör a felvidéki Sárosfa kultúrházában. A számos szakmai díjjal kitüntetett együttest rengeteg helyre hívják fellépni szerte a Kárpát-medencében. A Pozsonytól 30 km-re fekvő, csaknem színmagyar Sárosfán tíz évvel ezelőtt kezdődött fellendülni a kulturális és közösségi élet, amikor Földvári Terézia lett a település polgármestere.

A magyarlapádiak receptje a szórványmagyarság építésére

Kokárdákat készítenek a magyarlapádi általános iskola diákjai. Lázasan készülődnek a március 15-i ünnepségre, amin az egész falu részt vesz. A település az egykori Alsófehér vármegyében, Erdély középső részén fekszik. Ma egy valódi magyar sziget az erdélyi szórványban.

Látogatás a magyarlapádi szórványkollégiumban

Magyarlapádi népdalokat énekelnek a gyerekek a szórványkollégium előtt. A bentlakás két éve működik a településen, a magyar állam támogatásával készült új épületet idén vehették birtokba kis lakói. Sipos Margit a szórványkollégium vezetője.

 

Térkép

2017. április 1. - Duna World

Évente több ezer Kárpát-medencei fiatal utazhat számára ismeretlen, magyar lakta településre a Rákóczi Szövetség diaszpóra- és szórvány programjának köszönhetően. A szórványban élők Magyarországra látogatnak el, az anyaországiak pedig külhonban élő nemzettársaikhoz utaznak egy-egy nemzeti ünnep vagy tanulmány út alkalmával. Idén márciusban is több ezren indultak útnak.

Versfelolvasó maraton, koncertek egy kis gasztronómiával fűszerezve. Ez várja Szatmárnémetiben az irodalom kedvelőket áprilisban, a költészet napi rendezvényen. A szokásos szavaló versenyeknél szélesebb közönséget megmozgató program két fiatal színész fejéből pattant ki néhány évvel ezelőtt. Idén Arany János kedvenc ételeit kóstolhatják meg, a csirkepaprikást galuskával és a túrós csuszát tejföllel nyakon öntve.

Három az egyben, azaz ifjúsági találkozók a zempléni református egyházmegyében, amelynek keretében a templom falain kívül is összeülnek és beszélgetnek egymással a fiatalok és a lelkészek, sőt a Reformáció jubileumi évében érdekes és talán kevésbé ismert dolgokról is szó esik.

Szent László Közép-Európa történelmében rendkívüli helyet foglal el, mivel tartós békét tudott teremteni a térségben. Korának egyik legnagyobb uralkodójának tartják, mind erkölcsi, mind pedig politikai értelemben. A Szent László életéről szóló történelmi, kulturális kutatások eredményeiről lesz szó, a Szent László év ismeretterjesztő program körútján. A Szent László estek első alkalmát a győri Múzeumban tartották.

 

Öt kontinens

2017. április 1. - Duna World

2017-re Szent László-évet hirdetett a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A programsorozat célja, az 1077-ben magyar királlyá koronázott uralkodó életének és munkásságának széles körű megismertetése. A nevéhez és tevékenységéhez kapcsolódó hagyományok ápolása és továbbadása az egységes magyarság erősítését szolgálja. 

Egy történet 60 évvel ez előttről, ami még a mai napig könnyeket csal főszereplője szemébe. Schaffer Annát eltalálták, amikor harcolt a magyar szabadságért, 1956-ban. Azt mondja, ez a sérülés a szívét is megsebezte, Amerikába menekültek, ahol a mai napig a magyar kultúrát népszerűsíti. 

Buenos Airesben a városi tanács kezdeményezésére márvány táblát helyeztek el a Magyar téren, az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére. Az Argentínai Magyar Szervezetek Szövetsége meghívta az ünnepségre az intézmények vezetőit és a magyar szervezetek tagjait, hogy részesei legyenek ennek a történelmi eseménynek. Szabó Éva, a szövetség elnöke megköszönte, hogy az argentinok támogatták őket és otthont adtak a magyar menekülteknek.

Kicsi, de összetartó közösség az Ontario-i magyaroké. Közösségi életük egyik fontos színtere az Ontario-i Független Református Egyház temploma. A gyülekezet lelkésze, Szabó Sándor évek szívvel-lélekkel azon munkálkodik, hogy minél több honfitársat el tudjanak érni és erősíteni tudják bennük az összetartozás érzését. Az egyházi és magyar munka most még jól működik, de készülni kell és mindent megtenni azért, hogy a fiatalokat is bevonják a közösség életébe. 

Kozek Borbála 19 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Kaliforniában. Szülei több mint 20 éve hagyták el Magyarországot, ám amerikai otthonukban is magyar szívvel nevelték. Bori 18. születésnapját követően fejébe vette, hogy felfedezi családja szülőföldjét. 

A 19. század közepén Ausztráliában kitört az aranyláz. A jobb élet reménye több ezer embert vonzott a szigetországba. Az arany bőség ellenére a meggazdagodáshoz elszántság, kitartás és üzleti érzék is kellett. Leviny Ernő úgy érezte, mindezeknek birtokában van, így hajóra szállt, hogy szerencsét próbáljon.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog