erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nemzeti sajtófigyelő 4.3.

 Orbán-Brenzovics találkozó: megoldódni látszik az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságának ügye

 – MTI, hirado.hu, kormany.hu, Kárpátalja, karpatalja.ma, Vajdaság Ma, Magyar Idők, mno.hu, Maszol.ro, Erdély Ma, Pesti Srácok, Hírek.sk, Inforádió

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke péntek délelőtt megbeszélést folytatott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, akivel megállapították: hamarosan megoldódhat az Ukrajnában élő magyarok kettős állampolgárságának ügye - mondta el Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek. 

A Fidesz budapesti székházában tartott egyeztetésen Orbán Viktor tájékoztatta a KMKSZ elnökét az ukrán államfővel Máltán folytatott csütörtöki megbeszéléséről, melyen kiderült, hogy az ukrán állam kétoldalú tárgyalás és megállapodás keretében kívánja rendezni ezt a kérdést. A magyar miniszterelnök közölte: nyitott erre, azzal a feltétellel, hogy Ukrajna biztosítja a megegyezés alapjául szolgáló jogszabályi hátteret - tájékoztatott Havasi Bertalan.

 

Magyarország nem engedi, hogy az Ukrajnában élő magyar közösség hátrányosabb helyzetbe kerüljön

– MTI, karpatalja.ma, Kárpátalja

Magyarország segíti Ukrajnát az európai uniós integrációs folyamatokban, elkötelezett támogatója vízummentességének és az unióval tervezett szabadkereskedelmi megállapodása jóváhagyásának, de nem fogja engedni, hogy a magyar nemzeti közösség hátrányosabb helyzetbe kerüljön – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően, pénteken az MTI-nek nyilatkozva. Mint mondta, kétoldalú tanácskozás keretében arra kérte Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert, gondoskodjanak arról, hogy se a nyelvtörvény, se az oktatási törvény, se az állampolgársági törvény módosítása ne érintse hátrányosan a magyar nemzeti közösséget.

 

Vučić megnyerte a választást

– Pannon RTV, Vajdasági RTV, Magyar Szó, HírTV, 888.hu, Népszava, Magyar Idők, Híradó, index.hu, hvg.hu, Origo, Spiegel, 444.hu, InfoRádió, mno.hu, Mandiner, Magyar Nemzet

Nem lesz második kör a szerbiai elnökválasztáson – nyilatkozták a CeSID elemzői. A közvélemény-kutató intézet illetékesei azt mondták, hogy a további adatoktól függetlenül a voksolás győztese Aleksandar Vučić. A kormánykoalíció jelöltje a CeSID adatai alapján elegendő szavazatot kapott, így ő az elnökválasztás győztese. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet adatai szerint a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett Aleksandar Vučić a voksok 55 százalékát szerezte meg, Saša Jankovićra a polgárok 16,3 százaléka szavazott, Luka Maksimović – Preletačević Belire 9,4, Vuk Jeremićre pedig 5,7 százalék. Vojislav Šešelj 4,4; Boško Obradović 2,2; Saša Radulović 1,4; Milan Stamatović 1,2; Nenad Čanak 1,1; Aleksandar Popović 1,1; Miroslav Parović pedig a szavazatok 0,3 százalékát tudhatja magáénak.

ezető hírek

 

A Kézművességek Háza ünnepélyes alapkőletétele Dobronakon

– Muravidéki Magyar Rádió

Dobronakon a Dobronoki György-ház udvarán ünnepélyes keretek közt sor került a Kézművességek Háza alapkőletételére. A hagyományok felelevenítését és az örökség továbbadását szolgáló létesítmény létrehozásának jelképes cselekedeténél közreműködött Damjana Pečnik, a Szlovén Kormány kulturális államtitkára és Potápi Árpád János, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára

 

Megkezdődött a második magyar kulturális világtalálkozó Pécsett

– MTI, Kormány.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők, hirado.hu, OrinetPress, Magyar Demokrata, Felvidék.ma, Gondola.hu

Tizenöt ország több mint száz képviselőjének részvételével szombaton megkezdődött a Magyarok második kulturális világtalálkozója nevű kétnapos rendezvény Pécsett. Az idén alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem (PTE) jubileumi projektirodája és a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (HTMA) által szervezett rendezvényen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy fellendülőben van a magyar kultúra ápolása és gondozása. A kulturális nagyberuházásokat sorolva úgy fogalmazott: „soha még kormányzat ilyen nagy nemzeti erőforrást nem fordított a kultúra támogatására”. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában 2010-től kezdődően a legfontosabb feladatnak nevezte a magyarság újraegyesítését a világban.

 

Két évtizedes fennállását ünnepelte a Rákóczi-főiskola Beregszászon

 – MTI, Webrádió, Kárpátalja, karpatalja.ma

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a kárpátaljai magyarság tudományos és kulturális életében kulcsszerepet játszó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fennállásának 20. évfordulójáról szombaton Beregszászon. A felsőoktatási intézmény történetét és jelen helyzetét ismertető ünnepi beszédében Orosz Ildikó, a főiskola rektora emlékeztetett, hogy azért tartják a működését korábban elkezdő intézmény alapítási évének 1997-et, mert az 1996-1997-es tanév második szemeszterében ismerték el jogilag Ukrajnában. A főiskola legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy a továbbtanulni vágyó kárpátaljai magyar fiatalok helyben, anyanyelvükön kaphatnak minőségi tudást - tette hozzá, emlékeztetve, hogy az eltelt húsz évben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a kárpátaljai magyarság meghatározó tudományos-művelődési központjává vált.

 

Erdély

Lex Sapientia kidolgozására készül Victor Ponta?

 – Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Victor Ponta volt kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt – közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál. A szociáldemokrata politikus egy Facebook-bejegyzését ismertető lap magyarázatképpen hozzáfűzte: a magyar kormány kezdeményezése elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti egyetem ellen irányul, amely be is jelentette, hogy a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

 

Dávid László: a Sapientiára nem vonatkozna Ponta kezdeményezése

 – Krónika

Dávid László, a Sapientia–EMTE rektora nem tart attól, hogy ellehetetlenítene a magyar állam által finanszírozott erdélyi egyetemek tevékenységét egy budapesti mintára elfogadandó romániai felsőoktatási jogszabály. Dávid László, a 2011 és 2016 között 18,4 milliárd forintos magyar állami támogatásban részesült Sapientia rektora azonban a Krónikának leszögezte: mindkét felsőoktatási intézmény a rájuk vonatkozó valamennyi romániai törvény betartásával működik, így őket nem érintené egy hasonló jogszabály elfogadása. „Jó lenne, ha minden felsőoktatási intézmény olyan törvényesen működne Romániában, mint a Sapientia" – jelentette ki lapunknak a professzor. Dávid László emlékeztetett, hogy a magyar kormány jogszabálytervezete szerint az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. A Sapientia–EMTE rektora hozzátette ugyanakkor: léteznek olyan egyetemek Romániában, amelyek működését adott esetben befolyásolna egy ilyen intézkedés. A rektor minden bizonnyal az 1991-ben alapított bukaresti Román–Amerikai Egyetemre gondolt.

 

Nem veszélyeztetné a Sapientia EMTE működését egy CEU-ellenes törvény mintájára készült jogszabály

– transindex.ro

Nem kerül veszélybe a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, ha a Magyarországon működő Közép-Európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő tervezet mintájára Victor Ponta volt miniszterelnök be is nyújt egy hasonló tervezetet a parlamentbe. Tonk Márton egyetemi professzor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja a Transindexnek elmondta, törvényben rögzített tény, hogy a Sapietia EMTE nem külföldi egyetem, hanem a romániai nemzeti oktatási rendszernek a része. Hozzátette, Romániában az egyetemeket a hazai törvények alapján hozzák létre, ezek lehetnek állami, magán-, vagy felekezeti egyetemek, de mind a háromféle egyetemre ugyanazok a szabályok érvényesek. Az állami egyetemek állami finanszírozásúak, a magánegyetemeknek pedig maguknak kell megoldani a fenntartásukhoz szükséges pénz előteremtését, például a diákoktól szerzett tandíjakból. Elmondta, a Sapientia nem ilyen tandíj-logikában működik, hanem külső, Magyarországról is érkező forrásokból oldja meg a működését.

 

Pártoló tagságot vezet be a magyarországi agrárkamara a határon túli gazdáknak

2017. március 31. – Krónika, MTI, Nyugati Jelen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében – közölte a kamara a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma csütörtöki ülését követően közleményben az MTI-vel. A fórum soros ülését Balatonfüreden tartották csaknem húsz szervezet részvételével. A fórum magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Földművelésügyi Minisztérium – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Szlovákiából érkeztek magyar gazdálkodó szövetségek és egyesületek képviselői a találkozóra.

 

Megerősödni a hitben – megnyitották Csíkszépvízen is a Szent László-emlékévet

 – Krónika

Ünnepi szentmise keretében nyitotta meg Tamás József római katolikus püspök a Szent László-emlékévet Szépvízen vasárnap. Szentbeszédében arra kérte a híveket, hogy – akárcsak a nagy lovagkirály – hitüket sziklaszilárdan éljék meg. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából – a Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezésére. A Szent László-emlékévbe kapcsolódott be Szépvíz is, Szent László ugyanis a szépvízi egyházközség védőszentje.

 

Jövő csütörtökön dőlhet el: része marad-e a katolikus iskola a marosvásárhelyi iskolahálózatnak

 – transindex.ro, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

Április 6-án, rendes tanácsülésen terjeszti elő az RMDSZ-frakció a marosvásárhelyi iskolahálózatra vonatkozó tervezetét azok után, hogy a Maros Megyei Főtanfelügyelőség keddi ülésén többek között a Római Katolikus Teológiai Líceumot is törölte a városi iskolahálózatból, az erre vonatkozó döntését pedig csütörtökön iktatta az önkormányzatnál. A főtanfelügyelőségi döntés nyomán a katolikus iskola mellett az iskolahálózatból kikerült további hét tanintézmény, közöttük a Református Kollégium sem kapta meg a jóváhagyási nyilatkozatot.

 

 – maszol.ro

Ismeretlenek lemázolták Maroshévíz összes kétnyelvű helységnévtáblájának magyar feliratát – tudta meg a maszol.ro Bodor Attila Bélától, az RMDSZ maroshévízi szervezetének elnökétől. A rendőrség nyomoz az ügyben. „Egyértelmű, hogy ugyanaz a személy vagy személyek tették ezt, szervezett formában, hiszen kedd reggelre virradóra az összes tábla ugyanolyan bronzfestékkel volt befújva. Alig néhány hónapja annak, hogy többéves huzavona után sikerült kihelyezni ezeket a táblákat, és máris megrongálták” – panaszolta a román többségű település városi tanácsosa, Bodor Attila Béla.

 

Miért teljesítenek gyengébben a Hargita megyei sofőriskolások?

 – szekelyhon.ro

Csíkszeredában öt sofőriskola közül lehet választani: a megszabott ár egységes, 1200 lejt kérnek el az iskolák, és mindenhol van lehetőség részletfizetésre. A megkérdezett szakemberek mindegyike külön kiemelte, hogy a magyar nyelvű vizsgatesztek rosszul vannak fordítva, így a magyarul vizsgázók többszörös hátrányt szenvednek.

 

Kolozsvár: Oláh Emese váltja Horváth Annát az alpolgármesteri székben– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, MTI, Erdély Ma, Bihari Napló

Oláh Emesét jelöli a következő tanácsülésen az alpolgármesteri tisztségre az RMDSZ kolozsvári szervezete a posztról az ellene zajló bűnvádi eljárás miatt nemrég lemondott Horváth Anna helyére. A döntés a városi RMDSZ-szervezet március 31-én tartott választmányi ülésén született, ezt követően az RMDSZ Megyei Állandó Tanácsa egyhangúan jóváhagyta a javaslatot.

 

Meguntam és elfáradtam” – Markó Attila reagált az újabb DNA-vádemelésre

. – maszol.ro, transindex.ro, Krónika

Meguntam és elfáradtam már ezredszer is elmondani, hogy soha semmilyen kártérítési ügyben senkitől egy vasat sem kértem, nem is kaptam. Meguntam már és elfáradtam ismételgetni, hogy semmi közöm ezekhez a kártérítési ügyekhez, nem ismerem a felértékelőket, nem ismerem a kérelmezőket”. Így reagált állásfoglalásában Markó Attila arra a hírre, hogy a korrupcióellenes ügyészség újabb kártérítési ügyben emelt vádat ellene. A vádhatóság szerint a kártérítési bizottság további hat tagjával együtt több mint hatmillió lej kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél háromszor nagyobb kárpótlást ítélt meg egy - a kommunizmus idején államosított - 1250 négyzetméteres telekért.

 

Pro Urbe-díjast akarnak a románok Sepsiszentgyörgyön

– szekelyhon.ro

Negyedik éve vita van Sepsiszentgyörgyön a Pro Urbe-díjak odaítélése miatt, mert a románok képviselői szerint esélyük sincs, hogy az ő jelöltjük megkapja az elismerést. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat csütörtöki rendes ülésén ezúttal is Rodica Pârvan szociáldemokrata városi képviselő vetette fel, hogy vagy adjanak két díjat – egyet a magyarok, a másikat a románok jelöltjének –, vagy figyelembe véve a város etnikai összetételét, három év után, amikor magyar személyiségeket tüntettek ki, idén a 25 százalékos románság képviselője legyen a díjazott. Ő Ioan Cucu ortodox pópát javasolta az idei Pro Urbe díjra.

 

A Gyulafehérvári Nyilatkozatra emlékeztette a székelyföldi románok képviselőit az MPP

– transindex.ro

Székelyudvarhelyen ülésezett a Kovászna, Hargita, Maros Megyei Románok Civil Fóruma, a Magyar Polgári Párt pedig megragadta az alkalmat, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltakra hivatkozva emlékeztesse a román közösség képviselőit: a közel száz évvel ezelőtt, a magyarok számára megígért teljes jogegyenlőség a mai napig nem teljesült. Szakál Csaba, az MPP Hargita megyei szervezetének alelnöke a fórum résztvevőinek átnyújtott egy levelet, amelyben arra emlékeztetünk, hogy a párbeszéd alapját az 1918. december 1-jén, a Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígértek teljesítése kell képezze.

 

Teljesültek a gyulafehérvári ígéretek a székelyföldi románok szerint

 – Krónika, szekelyhon.ro, maszol.ro, tranainsdex.ro, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

A romániai magyar pártoknak és civil szervezeteknek címzett, az interetnikus kapcsolatok normalizálására vonatkozó határozatot fogadtak el szombaton Székelyudvarhelyen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma közgyűlésének résztvevői. A határozatban egyebek mellett rámutatnak: „a románok és magyarok számára egyaránt káros, komoly gazdasági veszteségeket okoz, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyéről az a kép alakult ki, miszerint ez potenciális konfliktuszóna". Éppen ezért a román szervezetek szerint időszerű, hogy a három megye stabil régióvá alakuljon. A dokumentum szerint eljött az ideje, hogy a magyar közösség politikai és civil vezetői elismerjék, Románia a nemzetközi szerződésekben vállalt valamennyi kötelezettségét teljesítette a kisebbségekkel szemben.

 

Szilágyi Zsolt Erdély-zászlót adományozott az EFA elnökének

– Erdély Ma, Nyugati Jelen

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Erdély-zászlót adott át François Alfonsinak, az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnökének a lengyelországi Katowicéban tartott EFA-küldöttgyűlés alkalmával. Pénteken tartotta küldöttgyűlését az Európai Szabad Szövetség. Az Európa-szerte az autonómiáért küzdő pártokat tömörítő szervezet legnagyobb éves gyűlésével a sziléziai önrendelkezési törekvésekre is fel kívánták hívni a figyelmet. Az eseményen jelen volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, valamint Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

 

Hibát hibára halmoznak a vásárhelyi iskolaügyekben

– Krónika, szekelyhon.ro

Nincs veszélyben a marosvásárhelyi Református Kollégium, vaklárma volt az információ, miszerint a megszüntetés vagy összevonás kockázata fenyegeti a tanintézetet – állítja Benedek Zsolt igazgató és Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes. Az aggasztó hír annak nyomán terjedt el, hogy a tanfelügyelőség vezetőtanácsa múlt kedden, március 28-án döntött az önkormányzat által elküldött iskolahálózatról, ez alapján pedig nyolc tanintézet, köztük a Római Katolikus Teológiai Gimnázium és a Református Kollégium sem kapta meg a jóváhagyási nyilatkozatot.

 

Nacionalista pártszövetséget hoznak létre Diaconuék

– transindex.ro

Jövő héten bejegyzik az Egységes Románia Párt (PRU), a Nagy-Románia Párt (PRM) és az Új Jobboldal Párt (PND) által létrehozott pártszövetséget, Nemzeti Identitás Európában Tömb (Blocul Identităţii Naţionale în Europa - BINE) néven - jelentette be vasárnap Bogdan Diaconu, a PRU alapító elnöke. "Miután 27 évig felaprózódtak az erők a román politikai paletta nacionalista oldalán, íme, hogy ma, három reprezentatív nacionalista párt összefogott Románia érdekében. Ma aláírtuk a BINE-nek rövidített Nemzeti Identitás Európában Tömb politikai szövetség megalapításáról szóló szerződést, amelyet legkésőbb szerdán benyújtunk a törvényszékre" - mondta egy sajtóértekezleten Diaconu.

 

Felvidék

Ádám Zita: ne csak magyar iskolát, megfelelő pedagógust is válasszanak gyermekeiknek!

 – hirek.sk

Jövő héten kezdődnek az alapiskolai beíratások. Az iskolaválasztás kapcsán Ádám Zita, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) egyik alelnöke egyebek mellett az óvodák, iskolák és szülők közti folyamatos párbeszéd jelentőségéről, valamint a magyar tannyelvű alapiskola előnyeiről nyilatkozott a hirek.sk-nak.

 

Minden szempontból az anyanyelvi óvoda és iskola a legjobb választás

. – hirek.sk

Április folyamán zajlanak az alapiskolai beíratások Szlovákiában. Az iskolaválasztással kapcsolatos nagy döntés meghozatala előtt Ujpál Emőke komáromi pszichológussal egyebek mellett a szülők és az iskolakezdő gyermekek közti helyes viszonyról, az évhalasztás és az anyanyelvi iskola előnyeiről beszélgetett a hirek.sk.

 

 

Gömör felzárkózását a vállalkozói és az értelmiségi réteg segítheti elő

 – Felvidék Ma

Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara Történelem Tanszékének vezetője szülőfalujának, Bátkának is megbecsült és elismert személyisége, immár díszpolgára is. Díszpolgárrá avatásáról még tavaly decemberben, életének legaktívabb korában, 50. születésnapja alkalmából döntött a helyi képviselő-testület.

 

– Felvidék Ma

Nemzeti ünnepünk alkalmából Méry Margit, a Magyar Néprajzi Társaság külföldi levelező tagja, a Szlovák Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének volt munkatársa, a szlovákiai magyarság kulturális hagyományainak továbbörökítését főként a felvidéki népviseletek feltérképezésével és bemutatásával szolgáló, jelentős tudományos kutatómunkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

 

Fiatalok az üzleti életben - kapcsolatépítő klubtalálkozók

– Felvidék Ma, hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége a napokban klubtalálkozókat rendezett. A párkányi találkozón beszéltek a vállalkozói lét nehézségeiről, s hogy egy ötletből miként lehet stabil, nyereséget termelő vállalkozást építeni.

 

Idén Icso Béla kapta a Szlovákiai Civil Becsületrendet

– Felvidék Ma, hirek.sk

A Szlovákiai Civil Becsületrend polgári társulás április 2-án harmadízben adta át a Szlovákiai Civil Becsületrendet a komáromi Kultúrpalota dísztermében. A kuratórium ez alkalommal Icso Béla, Barka község polgármesterének közösségszolgálatát tartotta díjazásra méltónak. „A hátrányos helyzetű zsáktelepülésen az utóbbi években végbement jelentős fejlődés az évszázados cigányellenes sztereotípiák cáfolata. Köszönhető ez elsősorban Icso Béla polgármester napi 24 órás népnevelő és községfejlesztő tevékenységének“ – hangzott el a kurátori méltatásban.

 

Programok egész sora vár a jövő héten a kassaiakra

– hirek.sk

Gazdag programok várnak a jövő hét folyamán a kassaiakra. Előbb április 6-án, csütörtökön 18 órától Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzuljának fővédnöksége alatt a Thália Színházba várják az érdeklődőket egy kultúrműsorral egybekötött rendezvényre, majd másnap április 7-én, pénteken 17 órától a Thália Színház Márai Stúdiójában a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Thália közös szervezésében az intézet történelmi tematikájú kiadványainak bemutatója valósul meg.

 

 

Felvidék

Bugár: ez a kormány nem az ördögtől való

 – Új Szó

Többet értek el egy év alatt a harmadik Fico-kormányban, mint a Dzurinda-kormányban négy év alatt, állítja Bugár Béla, a Híd elnöke, aki szerint Kotlebáékat csak az ellenzékkel együtt lehet megállítani. Az interjúban a Híd és az MKP közti viszony kapcsán elmondta: „Van kapcsolat a két párt elnöke között. Megpróbálunk tisztességesen megbeszélni minden dolgot. Eddig egyetlen hivatalos tárgyalásunk volt. De hogy lássuk, miről van szó: nem tudom elfogadni azt az elképzelést, amit ők szeretnének, hogy fél évvel a parlamenti választások előtt gyorsan működjünk együtt, viszont addig pofozzuk a Hidat, amíg lehet. Nos, ezt nem lehet, mert mi is visszaütünk. Ráadásul van néhány példa, ami erősíti azt, amit én mondok: a komáromi önkormányzati választások. Ha valahol feszültség van, és mi azt nem próbáljuk megoldani, eltávolítani, akkor az fog történni, mint Komáromban.”

 

Vajdaság

Zenta: A Magyar Nemzeti Tanács fejlesztő programja segítség a jobb iskolai eredményekhez

 – Vajdaság Ma, Vajdasági RTV

A Magyar Nemzeti Tanács folytatja a fejlesztőpedagógiai programját. Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Madarász Judit terepi munkatárs, pszichológus tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Zentán.

 

1956-os konferencia Magyarkanizsán

– Pannon RTV

Az 1956-os magyar forradalomról tartottak konferenciát tegnap Magyarkanizsán. A Nem haltatok meg hiába elnevezésű rendezvényt a Délvidék Kutató Központ és a szegedi Gál Ferenc Főiskola szervezte. A konferencián Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke elmondta, az ’56-os forradalom az egyetemes magyarság, így a vajdasági magyarság forradalma is volt. A forradalom nemzetközi, elsősorban szovjet és jugoszláv vonatkozásairól, Hruscsov és Tito szerepéről Kun Miklós beszélt az egybegyűlteknek. A történész elmondta: számos olyan pontja van az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak, amelyről Szerbiában beszélni lehet. Ilyen téma Magyarország, Jugoszlávia és a Szovjetunió kapcsolata is.

 

Megválasztotta elnökségét és társelnökeit a Magyar Mozgalom

. – Pannon RTV, Vajdasági RTV

Megválasztotta elnökségét és társelnökeit a Magyar Mozgalom. Az elnökség tagjai az elkövetkező időszakban Bajtai Kornél, Garai Zsolt, Joó-Horti Lívia, Józsa László, Kókai Péter, Mengyán Pletikoszity Ildikó, Pejak Dejan, Sándor József és Szilágyi Dorottya lesznek, az Ügyvivő Testület egyhangúlag döntött erről. A Magyar Mozgalom társelnöki tisztségét Garai Zsolt, Joó-Horti Lívia és Kókai Péter töltik be. A szervezet márciusban megkezdett tisztújítási folyamata ezzel befejeződött.

 

 – Pannon RTV, Magyar Nemzet, Magyar Idők

Pásztor István az elnökválasztás éjszakáján értékelte az eredményeket. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bízik abban, hogy Aleksandar Vučić győzelmével tovább javul a vajdasági magyarok helyzete. A pártelnök a kisebbségi jogok kérdéskörében javulást vár a következő időszakban. „Arra számítok, hogy a választások után a parlament elkezd normálisan működni és mindazok a kérdések, amik a koalíciós megállapodás részét képezik, hamarosan parlament elé kerülnek, törvénytervezet formájában.” Pásztor István során hangsúlyozta, Aleksandar Vučić győzelmétől elsősorban a vajdasági magyarok gazdasági helyzetének javulását várja.

 

Aleksandar Vučić: A sikerhez hozzájárult a kisebbségek támogatása

– Pannon RTV, Vajdaság Ma, Vajdasági RTV

Büszke és eredményes államfő kíván lenni – hangsúlyozta vasárnap esti sajtótájékoztatóján Szerbia újonnan megválasztott elnöke. Megköszönte Tomislav Nikolić eddigi munkáját, és reményének adott hangot, hogy az új kormány is olyan erővel fog dolgozni, ahogy ő tette az elmúlt három esztendőben. A politikus megköszönte a Magyar Kormány támogatását is. Leszögezte: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter személyesen is sokat tett azért, hogy a balkáni állam továbbhaladjon az eurointegráció útján. Emellett Vlagyimir Putyin orosz elnök pártfogásáért is hálás – fűzte hozzá Aleksandar Vučić, Szerbia újonnan megválasztott államfője.

 

Május 31-e után lehet új kormányfője Szerbiának

– Pannon RTV

Május 31-e után kerül sor az új szerb miniszterelnök megválasztására – ezt ma este nyilatkozta Maja Gojković. A szerb házelnök elmondta, ekkor jár le Tomislav Nikolić megbízatása, az új elnök pedig csak ezt követően folytatja majd le a konzultációkat az új kormányfőről a pártokkal.

 

Kisebb volt a részvételi kedv, mint 2012-ben

 – Pannon RTV

A szavazati joggal rendelkező lakosság valamivel kevesebb mint fele élt szavazati jogával vasárnap 18 óráig. A Köztársasági Választási Bizottság és a közvéleménykutató-intézetek adatai kis mértékben ugyan eltérnek egymástól, de valamennyiük szerint kevesebben mentek most szavazni, mint tavaly, vagy a legutóbbi államfő-választáson, 2012-ben.

 

 

Községi részvételi adatok Vajdaságban

 – Pannon RTV

Vajdaságban a verbászi választók 61,8 százaléka voksolt. Versecen 56 százalékot ért el a részvételi arány. Ópázován a választásra jogosultak 56,4 százaléka járult az urnák elé. Nagykikindán 60,5 százalékra kúszott a voksolók száma. Nem hivatalos információ szerint Topolya községben a 29 892 szavazásra jogosult polgárból 12 621-en éltek szavazati jogukkal, ami 42 százalékos részvételt jelent. A szavazók 57,11 százaléka, tehát 7126 polgár Aleksandar Vučićra adta le voksát. Szabadkán 19 óráig a választópolgárok 44,45 százaléka szavazott. Topolya községben 49 szavazóhelyen adhatták le voksukat a polgárok vasárnap este 8 óráig. Összesen 29 892-en járulhattak az urnák elé. Zentán 31 százalék, Újvidéken 49 százalék. Pancsován 18 óráig 44,3 százalékot érte el a részvételi arány.

 

Topolyán bemutatták a Magyar Passió – In Memoriam 1956 című előadást

 – Pannon RTV

A Magyar Passió – In Memoriam 1956 című zenés-táncos történelmi előadást mutatták be Topolyán szombat este a moziteremben. A magyarországi kiskunlacházi Petőfi Sándor Színtársulat és a Kiskun Néptáncegyüttes a helyi eseményeket, a helyi hősök történeteit irodalmi, zenés, táncos összeállítással eleveníti fel. Az előadás színvrevitelében vajdasági szakemberek is közreműködnek, a darab koreográfusa Lackó Bálint, a látványért Mezei Zoltán felel, a darabot Nemes Nagy Anita rendezte.

 

Átadták a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának díjait

 – Pannon RTV, Vajdasági RTV

Díjkiosztó gálaesttel zárult szombaton Bácsfeketehegyen a vajdasági műkedvelők idei szemléje. A Bambach Róbert-díjat, a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad kapta, a legjobb hagyományos produkció a Trizka Kupuszináról. Idén 16 színtársulat vett részt Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóján. Az előadásokat háromtagú zsűri értékelte: Magyar Attila színész, Táborosi Margaréta rendező-koreográfus és Kovács Frigyes színész.

Kátpátalja

 

 – karpatalja.ma

Weisz Sándor néven született Nagyszőlősön, túlélte a hitleri haláltáborokat, Izraelben megtagadta magyarságát, felvette a Yitzhak Livnat nevet, és évtizedekig nem szólalt meg magyarul.  Majd a felesége elvitte egy étterembe, ahol a cigány „megérezte”, hogy magyar, és az édesanyja nótáját húzta a fülébe. Suti nem bírta abbahagyni a zokogást. Onnantól kezdve jött rá, hogy nem lehet gyűlölködve élni, és az élőkön állni bosszút a holtak bűneiért. A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány és a Rákóczi Honismereti Mozgótábor egyik fő támogatója és szervezője, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével, illetve a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett közéleti szereplő, mindannyiunk Suti bácsija, 87 éves korában hunyt el.

 

 

Gulág-emlékérmet kapott Dupka György

 – karpatalja.ma

Sánczi Ferenc és Berghoffer Róbert Gulág-túlélő, valamint Dupka György író, Gulág-kutató kapta a most először odaítélt Gulág-emlékérmet. Az elismerést Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuménak parlamenti államtitkára, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a díjat alapító Lénárd Ödön Alapítvány elnöke adta át csütörtökön Budapesten.

 

Őrvidék

22. „Verőfény“ szavalóverseny

 - Volksgruppen

Április 1-én, a Magyar Költészet Napja tiszteletére a Bécsi Magyar Iskola megtartotta 22. „Verőfény“ nevű szavalóversenyét. Az idei verseny Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a legnagyobb magyar ballada költőre való emlékezés jegyében zajlott. A versenyen közel negyven óvodás, alsó- és felső tagozatos diák vett részt.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog