erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Határok nélkül a Kárpát-medencében 3.30.

Határok nélkül

2017. március 30. – Kossuth Rádió 

Cluj Napoca, Kolozsvár, egyszer talán Klausenburg is -  a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezésére szólította fel a kolozsvári önkormányzatot a Minority Rights Group International

A világ vezető kisebbségvédő szervezete, a londoni székhelyű Minority Rights Group International globális kisebbségvédő szervezet  a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezésére szólította fel a városi önkormányzatot. Bethlendi Andrást, a Musai-Muszáj civil csoport tagját kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Elkészült a szenci régió helytörténetét feldolgozó új tankönyv, használata szeptembertől mégis kérdéses a szlovákiai közoktatásban várható változások miatt

Elkészült a szenci régió helytörténetét feldolgozó új tankönyv. Szeptembertől már  ebből  taníthatnák a hetedikeseket a Szenczi Molnár Albert Magyar Alapiskolában, de elképzelhető, hogy a tankönyvek nem kerülnek be az okatásba, mert megszűnik a regionális nevelés tantárgy. Az okokról és magáról az új tankönyvről kérdezte az egyik szerzőt, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatóját, Matus Mónikát kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

Május 10-ig lehet jelölni - ,, Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázatra a www.evpraxisa.hu oldalon várják a jelöléseket.

Gyógyításról, gyógyulásról, helytállásról, hivatásról szólnak azok a történetek, amelyekkel ,,Az év praxisa a Kárpát-medencében” elnevezésű pályázatban a címre javasolják a háziorvosokat. A jelöléseket, a gyógyulások, gyógyítások történetét a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta régiójából várják a szervezők. A tavaly decemberben már hetedik alkalommal meghirdetett pályázatról kérdeztem a program vezetőjét, B. Király Györgyit. „Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázatra a www.evpraxisa.hu oldalon várják a jelöléseket.

A magyarság identitása megőrzésének fontos feltétele, hogy megfelelő költségvetéssel rendelkezzenek intézményei. Aradon nem javult, de talán nem is romlott a helyzet

Az aradi magyarság identitása megőrzésének fontos feltétele, hogy megfelelő költségvetéssel rendelkezzenek intézményei. Az aradi alpolgármester úgy véli, amíg sem területi, sem kulturális autonómiával nem rendelkezik az erdélyi magyarság, a lehetőségekhez mérten a helyi önkormányzati forrásokból kell finanszírozni a magyar szervezeteket, rendezvényeket. A romániai közalkalmazotti béremelés, vagy a szociális támogatások állami szintű megkurtítása miatt azonban minden helyhatóság kevesebb pénzből gazdálkodhat. A napokban megszavazott aradi költségvetésben sikerült a 10-11 százaléknyi magyarság számára arányos összegeket elfogadtatni. Hogy miként, erről beszélt Bognár Levente aradi alpolgármester.

Hogyan tovább? – A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar merre induljon és fejlődjön tovább?

Az ősszel ünnepelte fennállásának 10 éves jubileumát a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. A tíz év alatt koncepcióváltás történt a vajdasági magyar oktatáspolitikában. Valószínűleg nem jön létre az önálló szabadkai magyar egyetem, aminek része lett volna a tanítóképző is. A kar alapítói, korábbi dékánjai és jelenlegi vezetői összeültek, hogy mégis megfogalmazzák, merre induljon és fejlődjön tovább az intézmény. A megbeszélések eredményeiről Lepes Joszip dékánt kérdezte a Határok nélkül riportere.

Örökségünk őrei Kolozsváron

Már a vetélkedő címe is önmagáért beszél: Örökségünk őrei. Vajon kik azok a fiatalok, akik őrzik, védik, sőt, ha kell, örökbe is fogadják épített örökségünk egyes darabjait? A Határok nélkül munkatársának összeállításából nem csak ez derül ki, hanem az is, hogy az épített örökség védelme, megismertetése érdekében a Kolozsváron megrendezett vetélkedőt érdemes lenne az Európai Unió figyelmébe ajánlani.

Református ifjúsági találkozó az Aradi Református Egyházmegyében

 A reformáció 500. évében számos rendezvényt szerveznek az Aradi Református Egyházmegyében is. Ezek sorába illeszkedett az arad-belvárosi református templomban megtartott ifjúsági találkozó, amelyre az egyházmegye nyolc gyülekezetéből érkeztek a résztvevők, de jöttek vendégek még a szomszédos Bihar megyéből is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog